ekdromes

Ρέθυμνο - Αρκάδι - Ελεύθερνα – Μαργαρίτες

Ελάτε για διακοπές στο Ρέθυμνο και ξεκινήστε την εκδρομή σας από το μοναστήρι του Αρκαδίου, ένα ιστορικό σύμβολο της εθνικής υπερηφάνειας του Κρητικού λαού. Εδώ είναι όπου ένας άλλος αγώνας για την ελευθερία έλαβε χώρα, κατά της τουρκικής καταπίεσης, το 1866. Βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία και ατενίζει το Κρητικό πέλαγος στα βόρεια. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς Ελεύθερνα, ένα χωριό με μεγάλη φυσική ομορφιά. Απέναντι από το χωριό, μπορείτε να δείτε τα ερείπια της Αρχαίας Ελεύθερνας, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη.

Στη συνέχεια, είναι οι Μαργαρίτες, ένα χωριό που φημίζεται για την παραγωγή των κεραμικών αγγείων, αντιγράφων της μινωικής εποχής. Περπατώντας γύρω από τις Μαργαρίτες, μπορείτε να δείτε όμορφα διακοσμημένες πόρτες και τοίχους από την εποχή της Ενετοκρατίας. Σε συνδυασμό με τα στενά δρομάκια, δίνει μια εικόνα της ζωής του Κρητικού χωριού σε προηγούμενους αιώνες.


Ρέθυμνο - Αμάρι - Αγία Γαλήνη - Σπήλι - Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο Ρέθυμνο, επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής Αμαρίου, όπου οι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπάρχουν δύο ποτάμια που διέρχονται από το Βορρά προς το Νότο με αποτέλεσμα την υψηλή παραγωγή πολλών φρούτων.
Μετά φτάνουμε στην Αγία Γαλήνη, ένα όμορφο χωριό ψαράδων και ένας διάσημος προορισμός για τους τουρίστες στη Νότια Κρήτη. Τα παραδοσιακά σπίτια είναι χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά του βουνού, με πανοραμική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Στο δρόμο της επιστροφής, κάντε μια στάση στο παραδοσιακό χωριό Σπήλι, ένα χωριό "γεμάτο νερό" πλακόστρωτα δρομάκια, παλιά σπίτια και τα διάσημα σιντριβάνια σε σχήμα κεφαλής λιονταριού στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Μετά το Σπήλι, μην ξεχάσετε να διασχίσετε το φαράγγι του Κουρταλιώτη, το οποίο είναι ένα όμορφο φυσικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από απότομες πλαγιές, τεράστιες ποσότητες βράχων και ένα ποτάμι που τρέχει μεταξύ τους.

3) Ρέθυμνο - Αργυρούπολη - Κουρνάς - Γεωργιούπολη

Αρχίστε αυτή την εκδρομή που διέρχεται μέσα από διάφορα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης πριν φτάσετε στην Αργυρούπολη. Πρόκειται για ένα χωριό που συνδυάζει σπάνια φυσική ομορφιά και ιστορία. Οι μικροί καταρράκτες, οι ξύλινοι νερόμυλοι και η πυκνή βλάστηση δίνουν στο χωριό ένα μοναδικό στυλ.

Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς Λίμνη Κουρνά, μια από τις δύο λίμνες της Κρήτης. Είναι περιτριγυρισμένη από τα περίφημα «Λευκά Όρη» και η νοτιοανατολική πλευρά της καλύπτεται με ελαιόδεντρα. Ο τελευταίος προορισμός είναι η Γεωργιούπολη, ένα χωριό που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό χωριό και είναι χτισμένο σε μια όμορφη περιοχή που περιβάλλεται από δέντρα και πυκνή βλάστηση, με το ποτάμι "Αλμυρός" να την διασχίζει πριν φτάσει ως τη θάλασσα.

Ρέθυμνο - Κουρταλιώτικο Φαράγγι -Μονή Πρέβελη - Πλακιάς - Μύρθιος

Αυτός είναι ο παράδεισος. Μετακινηθείτε κατά μήκος του  Κουρταλιώτικου  φαράγγιου για να φτάσετε στο μοναστήρι Πρέβελη. Είναι ένα ιστορικό μοναστήρι, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις επαναστάσεις του Κρητικού λαού. Κατασκευάστηκε σε μια "μαγική" θέση με καταπληκτική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.

Επόμενο είναι το χωριό Πλακιάς. Ένας διάσημος τουριστικός προορισμός με πανέμορφη φυσική θέα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί αλλά και να απολαύσει την ομορφιά της ζωής. Στο δρόμο της επιστροφής προς το Ρέθυμνο, περάστε από το χωριό Μύρθιος με την καταπληκτική θέα του Πλακιά, στη συνέχεια, μετακινηθείτε μέσα από το φαράγγι του Κοτσυφού όπου θα εκπλαγείτε από την άγρια φυσική ομορφιά.

Ρέθυμνο - Βρύσσες - Χώρα Σφακίων - Φραγκοκάστελλο

Ξεκινήστε από το χωριό Βρύσες, γεμάτο δέντρα και όμορφα φυτά. Μετά από αυτό, προσεγγίζετε τα περίφημα "Λευκά Όρη". Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά στο δρόμο σας, καθώς επίσης και το φαράγγι της Ίμβρου. Μετά φτάνετε στα Σφακιά, ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, που περιβάλλεται από μεγάλη φυσική ομορφιά.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, θα δείτε το ενετικό κάστρο του "Φραγκοκάστελλου" δίπλα σε μια παραλία με "χρυσή" άμμο που θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη του νησιού.

Ρέθυμνο - Μελιδόνι - Ζωνιανά – Ανώγεια

Αρχίστε από το σπήλαιο του Μελιδονίου, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά και αρχαιολογικά σπήλαια της Κρήτης, που συνδέεται με τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και τις επαναστάσεις του Κρητικού λαού. Στη συνέχεια, διασχίστε τα διάφορα παραδοσιακά χωριά μέχρι να φτάσετε στο ορεινό χωριό Ζωνιανά χτισμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Ένα μουσείο χτίστηκε για να φιλοξενήσει τις δημιουργίες από κερί που αναφέρονται στην ιστορία της Κρήτης.
Αν μπείτε στο χωριό, θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Κρήτης, το σπήλαιο Σφεντόνη, γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη συνέχεια μετακινηθείτε προς τα Ανώγεια, ένα από τα πιο φημισμένα μέρη της Κρήτης, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς οι άνθρωποι διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της πολιτιστικής δημιουργίας. Στο δρόμο της επιστροφής μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη μυθική γενέτειρα του Δία, το «Ιδαίον Άνδρο»,σπήλαιο στο οροπέδιο της Νίδας.

Αρχαία Λάππα

Η Λάππα ήταν σημαντική, ισχυρή κρητική πόλη. Στους μυκηναϊκούς μύθους, πιστευόταν ότι ιδρύθηκε από τον Έλληνα ήρωα Αγαμέμνονα. Η Λάππα βρίσκεται 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη του Ρεθύμνου.

Η Αργυρούπολη είναι το σημερινό χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης. Είναι ένας τόπος με πλούσια βλάστηση και πολλές φυσικές πηγές νερού. Πολλά μέρη σπιτιών στην Αργυρούπολη προέρχονται από αρχαία ή βενετσιάνικα κτίρια. Όμορφα βενετσιάνικα αρχοντικά στέκονται ακόμα σε πολλά μέρη του χωριού και εξακολουθούν να κατοικούνται. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει ενδιαφέροντα ευρήματα, τα παλαιότερα από τα οποία χρονολογούνται από την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο.

Αρχαία Ελεύθερνα

Αν σας αρέσει το περπάτημα και θέλετε να βιώσετε την  αίσθηση του παρελθόντος, χωρίς όλους τους άλλους τουρίστες γύρω σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε την αρχαία Ελεύθερνα. Εδώ θα βρείτε ερείπια από τους δωρικούς και αργότερα ρωμαϊκούς χρόνους διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.
Στο χωριό Αρχαία  Ελεύθερνα και ακριβώς απέναντι από το σιντριβάνι, υπάρχει ένας δρόμος, ο οποίος οδηγεί σε ένα χώρο στάθμευσης με μια ταβέρνα σκαρφαλωμένη στην άκρη του αρχαιολογικού χώρου. Από εδώ η διαδρομή οδηγεί στην ακρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας με επιβλητική θέα στη γύρω περιοχή. Υπάρχουν επί του παρόντος ανασκαφές και στις δύο πλευρές της κορυφής και προς τα κάτω στις κοιλάδες.
Η πόλη που βρισκόταν εδώ στην αρχαιότητα ήταν μία από τις πιο σημαντικές του όγδοου και του έβδομου αιώνα π.Χ.. Στις κοιλάδες γύρω μπορείτε επίσης να βρείτε ερείπια και από τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μονή Αρκαδίου

Το μοναστήρι του Αρκαδίου είναι μια Ορθόδοξη Μονή, που βρίσκεται σε ένα εύφορο οροπέδιο 20 λεπτά (23 χλμ) νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.
Το σημερινό καθολικό (εκκλησία) χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από την επίδραση της Αναγέννησης. Αυτή η επιρροή είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική, που συνδυάζει και τα δύο, ρωμαϊκά και μπαρόκ στοιχεία. Ήδη από τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι ήταν ένα μέρος για την επιστήμη και την τέχνη και είχε ήδη σχολείο και μια πλούσια βιβλιοθήκη. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, και περιβάλλεται από ένα παχύ και ψηλό τείχος, είναι χτισμένο σαν φρούριο.
Το μοναστήρι διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην κρητική αντίσταση κατά της Τουρκοκρατίας στη  διάρκεια της Κρητικής επανάστασης το 1866. 943 Έλληνες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αναζήτησαν καταφύγιο στο μοναστήρι. Μετά από τρεις ημέρες αγώνα και κάτω από τις διαταγές του ηγούμενου της Μονής, οι Κρητικοί ανατίναξαν βαρέλια πυρίτιδας, επιλέγοντας να θυσιάσουν τον εαυτό τους παρά να παραδοθούν.
Το μοναστήρι έγινε εθνικό σύμβολο προς τιμήν της Κρητικής αντίστασης. Η 8η  Νοεμβρίου, είναι η ημέρα εορτασμού στο Αρκάδι και στο Ρέθυμνο. Η έκρηξη ,αντί να σιγάσει την κρητική εξέγερση, προσέλκυσε την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου.

Αργυρούπολη Αρχαία Λάπα = 35 km

Αρχαία Ελεύθερνα = 40 km

Ιερά Μονή Αρκαδίου = 23 km

Ιερά Μονή Πρέβελης = 45 km

excursions-01
excursions-02
excursions-03
excursions-04
excursions-05
excursions-06
excursions-07
excursions-08
excursions-09
excursions-10
excursions-11
excursions-12

Πληροφορίες

Hotel Ideon
Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα 10 
74100 Ρέθυμνο Κρήτης Ελλάς
Tel.: +30 28310 28667-9
Fax: +30 28310 28670
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: www.hotelideon.gr

MITE: 1041K013A0098800

Χάρτης