mouseia

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του φρουρίου, με εκθέματα από τη Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, που βρέθηκαν  στο νομό Ρεθύμνου. Πήλινα ειδώλια, ταφικά ευρήματα, κτερίσματα, αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, ερυθρόμορφα αγγεία, χάλκινα αγγεία, κοσμήματα και γυάλινα αγγεία, είναι μερικά από τα εκθέματα.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Ρεθύμνου, οδός   Χειμάρας  5, κάτω από το φρούριο Φορτέτζα, στεγάζει μια μόνιμη συλλογή της σύγχρονης τοπικής και ελληνικής τέχνης. Από το 1995 η γκαλερί και η πόλη του Ρεθύμνου έχουν γίνει μέρος του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου, που έχει συσταθεί για την προώθηση σύγχρονων εικαστικών τεχνών μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο. Η πινακοθήκη οργανώνει τακτικά ή φιλοξενεί εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνου, σε ένα αναπαλαιωμένο ενετικό κτίριο του 17ου αιώνα, στην οδό  Μ. Βερνάρδου  28-30, αμέσως μετά το  Νερατζέ τζαμί. Το μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με σκοπό την έρευνα, τη συλλογή και την εκπροσώπηση της μοναδικής  και εξαιρετικής  αγροτικής και αστικής ζωής των Κρητικών από τον δέκατο έβδομο αιώνα. Στεγάζει μια Λαογραφική συλλογή της καθημερινής ζωής,  αντικείμενα καθώς και έργα παραδοσιακής τέχνης, όπως  υφαντά, κεντήματα, δαντέλες, κεραμικά, κοσμήματα, εργαλεία γεωργίας, καλαθοπλεκτικής, κατεργασίας μετάλλων,  εργαλεία για  το μαγείρεμα. Η ιστορική συλλογή αποτελείται από φωτογραφίες, σχέδια, έγγραφα, νομίσματα και όπλα. 

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο

Το Τέμενος Μασταμπά (τζαμί Βελή Πασά), με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των 9 τρούλων, τα 13 συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου. Έχει παραχωρηθεί στο Μ.Γ.Φ.Ι. με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και την εκτέλεση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης, λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο, παράρτημα του Μ.Γ.Φ.Ι. στην Κρήτη.

Η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο, αποτελεί τη βάση του υλικού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σ’ ένα βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών. Πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη πλαισιώνουν την παρουσίαση. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλόμορφο ελάφι του Ρεθύμνου (Candiacervus ropalophorus), το οποίο και αποτελεί το λογότυπο του Μουσείου.

Στον κατάλληλα διαμορφωμένο κήπο 2,5 στρεμμάτων, έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα και φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη όπως πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες καθώς και θάμνοι όπως  αγριοτριανταφυλλιές, κουμαριές, σχίνοι, μυρτιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές, δεντρολίβανο και αγριολεβάντα.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στεγάζει το παλιό ρολόι του καθεδρικού ναού, ρούχα, δίσκους, νομίσματα, κλπ.

 

Πληροφορίες

Hotel Ideon
Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα 10 
74100 Ρέθυμνο Κρήτης Ελλάς
Tel.: +30 28310 28667-9
Fax: +30 28310 28670
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: www.hotelideon.gr

MITE: 1041K013A0098800

Χάρτης